Monday, April 14, 2014

Nederlandse blauwhelmen in Mali spotten afgeschoten raket

Een raket van radicaalislamitische rebellen is maandag op ruim een kilometer afstand ingeslagen van het kampement van de Nederlandse blauwhelmen in de Malinese stad Gao.
Sinds kerst is de stad vaker doelwit van beschietingen. Hoe vaak precies kan een defensiewoordvoerder niet zeggen.

De rebellen hebben de afgelopen tijd "zwaarder wapentuig tot hun beschikking gekregen", aldus de woordvoerder. "Het zijn een soort dikke granaten die van een houten kruis worden afgevuurd. Het is iets waar we rekening mee hebben gehouden, maar vervelend is het wel."

De projectielen zijn niet of nauwelijks te richten, waardoor ze vaak ver van hun doelwit terechtkomen. Ook nu is niet met zekerheid te zeggen of het VN-kampement het werkelijke doelwit was. "Er zijn daar veel partijen met verschillende belangen. Wij zijn niet de enigen die stabiliteit proberen te brengen. Daar zijn ook meerdere partijen in Mali zelf mee bezig", legt de woordvoerder uit.

Containers
Vanwege het toegenomen aantal beschietingen heeft het kabinet eerder besloten om de Nederlandse militairen onder te brengen in beschermende containers in plaats van tenten. De huisvesting in de containers kost nog eens 13,8 miljoen euro. Momenteel zijn er ongeveer honderd Nederlandse militairen gestationeerd in het kamp.

Het kabinet besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN zo'n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. Zij zijn vooral verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen rond de stad Gao.

De missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. In het hoofdkwartier van de VN-missie in Mali zijn momenteel al Nederlandse militairen werkzaam.

(artikel van Nu.nl op 14 april 2014)

No comments:

Post a Comment