Saturday, April 19, 2014

Bureaucratie in de woestijn

door Niels Klaassen

DEN HAAG - De reis duurde 36 uur in plaats van 12. Maar uiteindelijk kwam luitenant Peter Vos afgelopen dinsdag toch aan op het Nederlandse kamp in Gao. "De VN had niet meteen transportmogelijkheden toen we aankwamen", vertelt hij aan de telefoon vanuit Mali.

De komende weken vertrekken alle ruim vierhonderd Nederlandse militairen naar Mali en kan de missie beginnen. Daar wacht de soldaten behalve de dreiging van terrorisme en de snikhete woestijn ook een 'logistieke uitdaging'. Zo stond het materieel eerder al dagenlang op de kade in Eemshaven te wachten totdat er een schip geregeld was om het naar Mali te brengen. Vos: "De VN is een veel grotere organisatie, er doen dik dertig landen mee, er lopen verschillende missies tegelijk. Ze werken op een andere manier dan wij gewend zijn. Dat maakt het wat ingewikkelder." Dat is een verschil met een NAVO-missie, zoals Nederland die in Afghanistan deed. In Den Haag wordt achter de schermen wel gemopperd op de VN om het bureaucratische en stroperige karakter. Maar, zegt Vos, 'we gaan vanzelf ons eigen plan trekken'.

De luitenant leidt een eenheid van negentien man die de bevoorrading en transport verzorgt. Zijn mannen en vrouwen regelen straks munitie, materieel, reserve-onderdelen en brandstof voor alle Nederlandse troepen. De omstandigheden zijn niet bepaald comfortabel, met de soms belabberde infrastructuur en de hitte. Het zweet gutst Vos na tien stappen al van het hoofd. "Normaal ren ik tien kilometer zonder te zweten."

De officiƫle temperatuur ligt rond de 40 graden 'maar de gevoelstemperatuur is soms wel 60'. Dat betekent: veel water drinken. Gelukkig is er airco in de tenten van de Nederlanders. Die tenten worden overigens nog vervangen door containers. Dat gebeurt 'binnenkort'. Het staal van de containers zal de soldaten beter beschermen tegen aanvallen van terroristen. Vanaf december waren er al zes beschietingen rond het kamp in Gao. Ze troffen geen van allen doel, niettemin kiest Defensie voor veiligere slaapplekken. Het wachten daarop is 'geen probleem' volgens Vos. "Er wordt alles gedaan aan onze veiligheid."

De eerste dagen in Mali vielen de luitenant eigenlijk wel mee. De airco was een pluspunt. "En er hoeft niet uit blik gegeten te worden."

Artikel uit het Brabants Dagblad van 19 april 

No comments:

Post a Comment