Ruim 70 Nederlandse militairen zijn maandag vanaf Schiphol vertrokken naar Mali om mee te doen aan een VN-vredesmissie in dat West-Afrikaanse land. Het zijn de eerste militairen van de hoofdmacht die inlichtingen gaat verzamelen en analyseren voor het militaire deel van de VN-operatie. Die is erop gericht de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen en de bevolking te beschermen.
De komende weken vertrekken nog eens ruim 300 militairen naar Mali. In de afgelopen maanden waren er al tientallen collega's in dat land, onder meer om bij de noordoostelijke stad Gao een kamp te bouwen. In totaal zullen er circa 450 Nederlanders aan de missie deelnemen. Onder hen zijn commando's, informatie-analisten, piloten van vier Apache-gevechtshelikopters en veel ondersteunend personeel. De meeste Nederlanders worden gelegerd in Gao, de rest in de hoofdstad Bamako.
Eind vorige maand heeft het kabinet besloten ook drie transporthelikopters naar Mali te sturen, omdat het risico bestaat dat de medische evacuatiecapaciteit niet toereikend is. Defensie verwacht dat de Chinooks in oktober helemaal inzetbaar zijn. De Nederlandse missie duurt tot eind 2015.
Oud-minister Bert Koenders leidt de VN-missie Minusma. De vredesmacht zal bestaan uit 11.200 militairen uit zo'n 30 landen. Een andere Nederlander, kolonel der mariniers Joost de Wolf, is komend jaar verantwoordelijk voor de planning en inzet van al deze militairen. De Wolf, die donderdag naar Mali vertrekt, moet bij de coördinatie van de militaire operaties ook rekening houden met de andere missies in het land. Zo traint de Europese Unie een deel van het Malinese leger en wordt geprobeerd het bestuur en het juridisch apparaat te verbeteren.
Daarnaast zijn er Franse militairen actief in Mali. Frankrijk houdt voorlopig ongeveer 1000 militairen in zijn vroegere kolonie. Het land intervenieerde ruim een jaar geleden in Mali om een opmars te voorkomen van strijders die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda. Die hadden het noorden van het land veroverd.
(Artikel uit de Telegraaf van 14 april 2014)
No comments:
Post a Comment